19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Песните, посветени на светите братя Кирил и Методий

kiril i metodii sofya

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

[dropcap]В[/dropcap]сички знаят химна на празника – „Върви, народе възродени“. Той е изпълнен за първи път на 11 май 1901 г. в Ловеч, където композиторът Панайот Пипков е учител по музика. Текстът е създаден от Стоян Михайловски няколко години по-рано. Той е учител по френски език в Русе и през 1892 г. създава стихотворението „Химн на свети Кирил и Методий“.

Това не е единствената творба, посветена на делото на двамата братя. През 1758 г. Михаел Хайдн, брат на прочутия виенски класик Йозеф Хайдн, създава „Меса в чест на св. св. Кирил и Методий“ в до мажор, четирима солисти в 15 части. Поръчана е от епископа на Гросвардайн Паул граф фон Гимес, изпълнена е в катедралата на Гросвардайн, където Михаел Хайдн е капелмайстор.

Ференц Лист също създава химн – „Славимо славно, Славени“ върху славянски текст за мъжки хор и орган, по произведение на дубровнишкия поет Медо Пуцич, с посвещение за честване на хилядолетната годишнина от пристигането на славянските апостоли светите Кирил и Методий в Панония. Този химн е изпълнен за първи път в Рим на 3 юли 1863 г. за честване под патронажа на Папа Пий IX.

И Пьотр Илич Чайковски пише през 1885 г. химн в чест на Кирил и Методий по собствен текст.

Има и много тропари, посветени на светите братя През 1981 г. е изпълнена за първи път концертно в Полша операта „Св. св. Кирил и Методий“ на Живка Клинкова. Присъства самият папа Йоан Павел II, който отличава произведението със специална грамота. На 23 май 2021 г. в Софийската опера се състоя сценичната премиера в България на тази опера-оратория под диригентството на Игор Богданов. В главните роли – Бисер Георгиев и Атанас Младенов. През юли творбата ще бъде представена и на откритата сцена в Киноцентър „Бояна“.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!