25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В. Климентова : Децата в ДГ „Деница“и родителите имат възможност за постигане на положителни резултати

deca denica dg

За втора учебна година децата от ДГ “Деница“ – участват в проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ на МОН

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Като „изключително полезен“ определя проекта Верка Климентова- директор на детската градина. „Полезен за това , че дава възможност за допълнително обучение по Български език и литература /БЕЛ /  на деца от уязвими групи, възстановяване на такси за ДГ, и работа с родителската общност. Вече имаме сформирано „Училище за успешни родители“ – където главно образователния медиатор заедно с учители и родители провеждат различни срещи с дискусии, семинари, тренинги и др, за и в полза на това родителя да бъде част от взаимодействието ДГ- СЕМЕЙСТВО.“, каза Климентова.

Тя поясни, че се разглеждат различни въпроси и казуси, свързани с живота на децата в детската градина. “ Има голям интерес от страна на родителите. Стремежът ни е да ги привлечем като доброволци в някои наши инициативи. Проектът е чудесен, защото за всяко дете се осигуряват различни дидактични пособия и учебни помагала, за работата им по български език. Предвидено е и допълнително възнаграждение на обучителите на целевите групи.“, допълни директорът.

Според нея това е една добра възможност за развитие и постигане на положителни резултати  на всички нива – деца , учители, родители и персонал.

„Със задоволство можем да споделим, че сме изключително доволни от това, че работим по този проект и ще продължим и следващата учебна година. При което, изказваме своята благодарност към     екипа на МОН и РУО  гр. Пазарджик.“, обобщи Верка Климентова. 

Проектът „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ на МОН

цели разширяване на достъпа до предучилищно образование на децата от уязвими групи и живеещи в бедност. Предучилищното образование е важен период в живота на детето с оглед формиране на положително отношение към училището и създаване на мотивация за учене. Причините за невключване в предучилищно образование са свързани със социални, икономически и етнокултурни фактори, като ниски доходи, неосъзнатост на ползите от предучилищното образование, незаети на пазара на труда възрастни, които могат да се грижат за децата и др.

Проектът включва набор от мерки – предоставяне на допълнително обучение по български език за децата с различен майчин език като ефективно средство за социално приобщаване в групата на връстниците, изплащане на такси за посещаване на целодневна детска градина като преодоляване на икономически бариери за включване и премахване на една от най – значимите причини за неучастие в предучилищно образование, мотивация на родителите за активно сътрудничество между семейството и детската градина.Включва и разработване на специализирана методика за овладяване на български език за деца с различен майчин език. Разработването на методиката и обучението на учители за нейното прилагане ще гарантира устойчивостта на проекта. Ранното идинтифициране и осигуряването на обща и допълнителна подкрепа за децата, за които е установено, че имат потребност от такава, чрез назначаването на допълнителен педагогически персонал са други дейности насочени към активно приобщаване. За учители от детските градини  бе осигурено обучение за прилагане на скрининг тест за ранно идентифициране на обучителните затруднения. Съпътстващи изпълнението на проект са и дейностите за изграждане на умения на непедадагогическите специалисти и за работа и мотивиране на родители за ползите от предучилищното образование. Предвижда се и провеждането на две национални кампании: за мотивиране на родители и за преодоляване на негативните нагласи и недопускането на дискриминация.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!