19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:02, 15 април 20211min

Депутатите от 45-ото НС се заклеха

zala narodno sabranie

Новоизбраното 45-о Народно събрание се събраха на първото си заседание в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ 2.

Съгласно Конституцията първото заседание на новия парламент се свиква с указ на президента Румен Радев и се откри от най-възрастния присъстващ народен представител в 45-ото Народно събрание – Мика Зайкова.

Тя извърши проверка по азбучен ред. Този начин на установяване на кворум се наложи, тъй като електронната система за гласуване, чрез която се проверява кворума, е в другата зала. Има кворум и заседанието започна.

„Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание. Нека народът види, че народните предсатвители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение Народно събрание, за което съм много щастлива и дано съм добра орисница.

Вече 1 300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан“, каза още Мика Зайкова. По думите й, много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна.

„Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението“, допълни още Мика Зайкова.

Според нея, и сега България се намира в изключително тежка ситуация. Народните представители положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото заседание на парламента. Румен Радев отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Петима депутати под карантина се заклеха чрез видеоконферентна връзка. Сред тях е и лидерът на „Има такъв народ“ – Слави Трифонов. Под карантина се закле и Халил Летифов от ДПС.

Преди това депутатите приеха решение за възможност на народни представители под карантина да участват в заседанието на Народното събрание чрез видеконференция.

Очаква се изявления да направят представители на политическите сили в Народното събрание. След това ще бъде избран председател и заместник-председатели на 45-ото Народно събрание.

Номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов коментира, че е подготвен за поста. От двадесет години съм в политиката, каза той в отговор на журналистически въпрос на влизане в сградата на Народното събрание.

Проведохме разговор, в който премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил, обясни Митов защо е приел номинацията. „Един политик не може да бяга от подобна отговорност, когато ситуацията го изисква“, заяви той.

 

 

Източник : / https://dariknews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!