25 септември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

21 март – европейски Ден на старинната музика

organ curkva
[dropcap]О[/dropcap]т 2013 година 21 март – рожденият ден на Йохан Себастиан Бах, е официален европейски Ден на старинната музика(Early Music Day) в чест на началото на пролетта и с почит към един от най-големите музикални гении на човечеството. С огромен брой концерти и събития денят се превръща в своеобразно континентално музикално тържество, което популяризира историческото наследство на Европа.

Снимка : pixabay

Изданията се провеждат с подкрепата на еврокомисарите по културата, ЮНЕСКО и прочути артисти като Жорди Савал, Уйлям Кристи, Рене Якобс. Старинната музика (тясно свързана с други изкуства като танц, театър и архитектура) е важна част от културата, завещана на европейците от техните предци. Понятието обхваща творби, създавани в продължение на повече от хилядолетие (записани или устно предадени) – от Ранното Средновековие до края на XVIII век. И въпреки, че някои композитори от тези векове са изключително популярни, голяма част от репертоара все още е непозната на съвременната публика. Денят на старинната музика се стреми да умножи познанията за музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока и да приобщи към нея по-широки слушателски кръгове.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!