27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Световният ден на кукления театър отбелязваме на 21 март

kuklen teatur
[dropcap]П[/dropcap]рез 2003 г. Международният съюз на куклените театри към ЮНЕСКО обявява тази дата в подкрепа и популяризиране на кукленото изкуство.

Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера.

В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства.

Снимка : pixabay

Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. 16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство, а след още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена. Точно там и до ден днешен фантазията на преподаватели, сценографи, художници и учащи неуморно се разгръща, за да запали същата искра на въображението и в очите на публиката… от малки и големи.

Всяка година от 2006-а до днес видни личности от артистичния и културния свят са канени да напишат послание за празника, като сред тях са индийката Каспилия Ватсани, италианецът Дарио Фо, полякът Хенрик Юрковски.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!