28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата почита паметта на Свети Евстатий

[dropcap]С[/dropcap]в. Евстатий бил избран за епископ на Антиохия и участвал в Първия Вселенски събор (325 г.), където твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. След смъртта на император Свети Константин Велики, неговият син Констанций станал цар на източната част на Римската империя. Той започнал да покровителства арианите, които придобили огромно влияние. Започнали самовластно да преследват други християни.

Много от арианските епископи лично подписали по време на Никейския събор православно изповедание на вярата, но след това се отрекли от него и настоятелно искали това и от другите епископи. Ония, които отказвали да се съгласят с тях, били лишавани от сан, изпращани на заточение и подлагани на непрекъснати гонения.

Така арианите свалили Цариградския епископ Павел и го изгонили; направили усилия да погубят и Св. Атанасий Александрийски. Някои от тях пристигнали в Антиохия с тайното намерение да свалят Св. Евстатий.

Епископът Евстатий обаче не подозирал за техните намерения и ги приел с радост, а те го наклеветили, че води безнравствен начин на живот и проповядва ерес.

Арианите съобщили своето решение на императора. Успели да възбудят народното вълнение и недоволство в Антиохия. Прогонили го на заточение в Тракия, заедно с някои от най-приближените му презвитери и дякони, които отказали да се разделят с него.

По време на заточението Св. Евстатий изтърпял огромни унижения и други страдания от злобата на своите врагове. Той оставил бележити съчинения, които продължават да бъдат четени от духовници, монаси и религиозни хора.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!