20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Нова схема „английска борса“ източва пари от НОИ

portfeyl

Нова схема за източване на обезщетения за безработица са открили инспекторите на НОИ.

Става въпрос за т. нар. схема „английска борса, при която лица,  които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания.

Точно преди да останат без работа те са работили за кратко време на високи доходи в България. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския Регламент 883/2004, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход.

13 „английски работници” пробват точно това, като представят преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания.

На част от тях  първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица. При последващ контрол на обаче е установено, че тези хора не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че част от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната, камо ли да са работили в друга държава-членка на Европейския съюз. Те трябва да върнат сумата от 36 224 лв., а след сигнали до прокуратурата са образувани досъдебни производства.

istock
Снимка : istock
Източник : / https://www.pariteni.bg

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!