29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Здравните власти предложиха нови мерки до 31 януари, Борисов ще се съобрази

Ministerski savet

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това са предложили здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от правителствената пресслужба. Настоящите мерки важат до 21 декември. Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на Националния оперативен щаб.

Предложените промени на действащите мерки са:

разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари следващата година, както и отваряне на детските градини и яслите; от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22:00 ч.

Министър-председателят Бойко Борисове е бил категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. „Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза – според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър е докладвал, че за една седмица броят на излекуваните от вируса е 18 907 души. „Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна Ангелов. Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

Поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас, смята още Ангелов. „Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, е казал той.

Бойко Борисов е посочил, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност. „Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова – колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов. Той е изискал всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.

Премиерът е изтъкнал, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

„Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, е заявил в хода на работното съвещание главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски е обяснил, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!