20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почитаме паметта на Свети Климент Охридски

curkva nesebur

На 25 ноември Светата православна църква чества именния ден на Свети Климент Охридски, заедно със Свещеномъченик Климент, епископ Римски.
Знае се, че Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент.

Св. Климент Охридски – един от учениците на братята Кирил и Методий, е наричан от средновековните византийски автори „пръв епископ, който проповядвал на български език“. Тачен е като един от най-значимите автори на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!