16 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

115 недоносени бебета са преминали през Неонатологията в Пазарджик

Димитър Насков06:56 | 19 ноември, 20201min
bebe

Пазарджик :  От  1 януари до 12 ноември  през Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик са преминали  668  новородени.115  от тях са били недоносени, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова по повод  Световния ден на недоносените бебета. През интензивен сектор са преминали 139 деца. Три са бебетата с тегло под 1000 грама.

Най-малкото бебе, спасено в отделението е Игнат от Стрелча, който се ражда на 20 декември 2019г. с тегло  от 670 гр. и остава в Интензивния сектор на Неонатологично отделение до 6 февруари 2020г., след което лечението му продължава в  „УМБАЛ-Пловдив“.

Днес малкият герой тежи вече 6 кг , а само след три дни ще навърши 11 месеца. Тези месеци за нас бяха изпълнени с много притеснения, но днес сме щастливи и  се радваме на нашето малко чудо, споделя майката на малкото момченце  Евгения Катинова. Тя изказва своите огромни благодарности за денонощните усилия на целия екип на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик,  за  да може  Игнат да е жив и здрав. „Деца , които са родени в първата седмица на седмия месец от бременноста рядко оцеляват, но нашето много желано и чакано дете се оказа и много борбено“, разказва неговата майка.

„Три месеца бяхме разделени с него, но сега го обграждаме с много обич. Той е нашата приказка, която започна много по-рано, отколкото трябваше. Приказка, която беше страшна и жестока. Приказка, която още ми е трудно да разказвам. Приказка от истинския живот, изпълнена с много падения, но и с много любов и надежда „, признава Евгения Катинова.

Над 1 млн бебета умират всяка година вследствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.

В Неонатологично отделение на  “МБАЛ Пазарджик”  от една година  се провежда  кенгуру  грижа с подкрепата на фондацията “Нашите недоносени деца”.  Убедени  сме , че това е спасителната  прегръдка за бебето., казва началникът на  отделението д-р Здравка Пиронова. Тя честити празника  на всички малки големи герои и техните семейства, с които днес няма да могат да се прегърнат заради Ковид пандемията.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия