28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:23, 19 ноември 20203min

Учениците на СУ „Св. Кл. Охридски“ – шампиони и извън училище

gimnazia peshtera

Пещера. Успехите на учениците от СУ „Св. Кл. Охридски“ се измерват не само с оценките на НВО, ДЗИ и олимпиадите, не само с първите места на конкурси, но и с постиженията извън училище. Десетки са момичетата и момчетата, които се изявяват успешно във футбола, тениса на маса, в спортната и художествената гимнастика, в танцовите ансамбли и в певческите групи. Тъй като не мога да изброя всички, ще посоча само тези, които участват в конкурси и първенства през 2020 година.

Традиционно най-успешната и най-масовата изява на момчетата е във футбола. Наши ученици играят в Пещера, Пазарджик и Пловдив. Те са гръбнакът на пещерския ФК „Свобода 2011“ за деца набор 2008 и набор 2009. Това са Атанас Атанасов, Илия Тянев, Стефан Янушев (VI клас), Методи Клисуранов (VII клас), Иван Карамитев, Едиз Балакчиев, Дамян Копрившки (V клас),  Васил Михайловски (IV клас), като Методи и Едиз играят и в двете възрастови групи. Двата отбора се състезават в Пловдивска регионална група.

ФК „Свобода 2011“

Отборът на набор 2008 от възстановяването на мачовете през месец май тази година има 22 победи, 4 загуби и 3 равенства в контролни срещи, първенства и турнири. През тази година отборът спечели „Пещера къп“ в своята възрастова група. В края на есенния полусезон отборът е на първо място в групата си с шест победи и една загуба.

„Децата от 2009 г. са постигнали 7 победи в първенството с една загуба и 2 равенства. От месец май имат петнадесет победи при само три загуби и три равенства.

Треньорът на двете групи Йордан Стойчев е много доволен от нашите ученици: „Те са много старателни, спазват всички мои указания. Тренировъчният процес преминава без конфликти и напрежение“. Наставникът им е изключително доволен, че нашите футболисти са сплотен колектив, че имат уважение към всички, дори и към противниците, че съчетават успехите във футбола с успехите в училище.

Момчетата също са удовлетворени от треньора си, защото се съобразява с тях, създава спокойна атмосфера. Никой не протестира срещу допълнителното натоварване или ако не е включен в стартовия състав. За тях футболът не е само удоволствие, а и изграждане на характера, спасение от нездравословния живот, от лекомислието, присъщо на детството и младостта.

Паметен мач за тях е финалът през 2019 г. в Рудозем с едноименния отбор (тогава са под друго име). На финала се изправят срещу домакините и за пръв път играят срещу доста груб противник, подкрепян от съдиите. Но с мъжка игра нашите мъжки момчета печелят с 1:0.

Наши ученици (Алекс Клашнов, Никола Цветанов, Али Фотенлиев и Стефан Харизанов от VI и VII клас) има и в третия обор на „Свобода 2011“, който обаче няма официални срещи.

В юношите на пещерския отбор играят Илко Шопов (XII клас), Стоил Миразчиев и Мартин Каменов от Х клас. Илко дотолкова впечатлява с борбеността и уменията си, че е викан и в мъжкия отбор.

Четвъртокласниците Стоян Рядков, Йордан Батаклиев и Тодор Миндов се състезават в детския отбор на „Хебър“ – Пазарджик.

Малко по-висока топка отиграва Костадин Павлов от VII клас. Докато е в „Свобода“, треньорът на „Локомотив“ (Пловдив) забелязва качествата му и му предлага място в пловдивския отбор. Там и дисциплината, и натоварванията са много по-сериозни. Преди всеки мач или тренировка се прави тактически разбор, анализират се мачове на големите европейски отбори. Тренират се всички аспекти на футболната игра – физика, техника, издръжливост, скорост. Треньорът на Костадин – Николай Греков, е впечатлен от постоянството на шестокласника, който за всеки мач или тренировка трябва да пътува до Пловдив – понякога и сам. Но Коцето е наясно, че големият успех идва с упоритост и много усилия. Затова е сигурен, че сегашното второ място на отбора е само трамплин към златните медали.

Онур Ахмед

Определението мъжко момче най-точно приляга на Онур Ахмед от VIII клас, който с лекота побеждава в мъжки турнири по тенис на маса. За тази година е спечелил състезанията в Гоце Делчев и в Пещера в група В. По тениса на маса се запалва се покрай баща си, след това участва в състезанията от училището. Сега тренира при Гергана Георгиева, майстор на спорта, в KIDO TABLE TENNIS club Пловдив, като съчетава пътуването с училището. От три години играе при мъжете в СКТМ в Пещера. Колкото и да е неочаквано за мнозина, на Онур не му е трудно да играе срещу физически по-силни състезатели.

Награди спечелени от Онур Ахмед

„В ударите на мъжете – казва той – има повече мощ, но те не са толкова ефективни. Моите противници явно не са отделяли време за специални тренировки и имат неправилна техника.“ Онур има и друга тайна – казва, че не е поглеждал към друг спорт, защото тенисът на маса му идва отвътре. На същото мнение е и неговият треньор: „Онур има отлично усещане за топката в пространството, тенисът сякаш е в кръвта му. Има всички качества, за да се развие в този спорт – изключително възприемчив е, спокоен и уравновесен. Играе интелигентно, без да прибързва. Не е като много свои връстници, които искат да получат всичко тук и сега. Дай, Боже, всеки да има такива деца и възпитаници!“

Автор : Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!