27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:47, 17 ноември 20201min

Почина известният поет и текстописец Петър Караангов

petar karaangov

Почина известният поет и текстописец Петър Караангов. Тъжната вест съобщиха неговите съграждани и приятели от община Сандански.

„Напусна ни почетният гражданин на град Сандански – Петър Караангов! Поет и творец, носител на Националната Вазова награда, орден „Стара планина“ и редица други отличия. Съболезнования на близките и семейството! Почивай в мир!“, написаха на Фейсбукстраницата на общината днес.

Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, днес Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство „Български писател“, като редактор на сп. „Пламък“, като главен редактор на издателство „Български писател“ и в Студията за игрални филми „Бояна“ . Той е директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“ (1983-89) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91).

Караангов е носител на множество награди и отличия, сред които Националната Вазова награда, Националната литературна награда „Изворът на белоногата“ (Харманли), на Годишната награда на СБП за поезия. Носител на орден „Стара планина“ . Почетен гражданин на родния си град Сандански. Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.

Автор е на множество незабравими естрадни хитове като „Топъл дъжд“ на LZ, „Любовта е море“ на Лили Иванова, „Бяла песен“ на Паша Христова, „Закъснели срещи“ на Георги Минчев и много други.

Източник : / https://dnes.dir.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!