20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:02, 11 ноември 20202min

Биовет АД финансира изграждане на стая за сензорна терапия в Дневен център за деца и младежи с увреждания в Пещера

centar deca s uvrezhdanya

Пещера. 69 деца с увреждания, които са клиенти на   Дневен център за деца и младежи с увреждания в Пещера, съвсем скоро ще се радват на нова придобивка, разказа Маргарита Радева- директор на центъра. Вече е стартирало изграждането на стая за сензорна терапия на деца с увреждания.  Сeнзopнaтa тepaпия e по хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa cъс  специфични потребности.

Маргарита Радева

Сензорната терапия е холандски патент и се използва предимно при деца със специфични потребности. При тези деца качествата им на възприятията им не позволява да си изградят цялостен образ за света. Поради тази причина те се нуждаят от сензорна симулация. , поясни Радева.

Идеята за интерактивната стая е на Маргарита Радева, още от момента, когато тя поема ръководството на Центъра, но реализирането става възможно сега, когато Общината освобождава помещения в същата сграда, тъй като мести свой отдел на друго място.

Сензорното място е специално проектирано място, което предлага различни форми на сетивно стимулиране, светлини, звуци, аромати, музика, тактилни повърхности, движещи се изображения и други, където сензорната стимулация може да се контролира и са предназначени за активно или пасивно въздействие, каза Радева

Тази стая е подходяща за деца с церебрална парализа, проблеми от аутистичния спектър, синдром на Даун, умствена изостаналост, сензорно-интегративна дисфункция, сензорни нарушения, езиково-говорни нарушения, поведенчески проблеми, хиперактивност и дефицит на вниманието и дава устойчивост на постигнатите резултати.

Предстои това помещение да бъде разширено и пригодено за стая за сензорна терапия

Стаята ще бъде доста по-голяма от първоначалния замисъл, разказва Маргарита Радева, тя потърсила помощта на Биовет и в лицето на ръководството на Биовет АД намерила съмишленик. Изпълнителният директор Ангел Желязков поискал стаята да бъде оборудвана с всички възможни устройства, които ще помогнат на децата да подобрят своите комуникативни умения и здраве. Така се стигнало до вариант стаята да бъде основно ремонтирана и разширена, а цялата ѝ площ да бъде оползотворена за нуждите на сензорната терапия.

В нея ще могат да се лекуват и деца от Брацигово и Батак.  Проектът е насочен към всичките  специални деца, с които работим. Съчетанието между движението, работата със сетивата и професионализма на терапевта дава устойчивост на постигнатите резултати. В тази стая може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забелязват трудности в психическото и емоционално развитие.

Общо шестима души от Дневния център са изпратени от Община Пещера за да преминат обучение за работа в сензорната стая и ще работят с децата, допълни Маргарита Радева.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!