26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков19:39, 10 юли 20201min

България влезе в „преддверието“ на еврозоната

zname ES

България и Хърватия са приети в механизма ERM II, където в следващите 3 години страните се подготвят за приемане на единната европейска валута, съобщи „Ройтерс“, цитирайки Европейската централна банка.

Така еврозоната може да се разшири с нови членове за пръв път от 2015 г. насам. Тогава Литва стана 19-ят член. ЕЦБ посочва още, че обменният курс на българския лев 1.95583, а на хърватската куна – 7.53450 за едно евро.

„Стандартна флуктуация от плюс или минус 15% ще бъде наблюдавана около централния обменен курс на лева“, се казва още в съобщението за България.

Към него е добавено писмото от 9 юли 2020 г., с което управителят на Българската народна банка Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов изразяват официално „твърдото намерение“ на България да влезе в ERM II и „в крайна сметка да въведе еврото“. Изброяват се и основни мерки – законови и регулаторни – в България и сроковете за въвеждането им в следващите 2 години.

Източник : / https://www.dnevnik.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!