05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:47, 23 април 20201min

Готвят нова визия за пространството около сахата

sahata

Пещера. Нова визия за пространството около сахата ще направи историческото място още по- привлекателно за туристи. „Предстои освежаване на часовниковата кула, ще бъдат изградени удобни нови подстъпи. В момента специалисти довършват работните модели на вертикалната планировка“, каза за Peshteraprim кметът на общината Йордан Младенов. За удобство и безопасност на посетителите ще бъдат монтирани парапети. С каменни плочи демонтирани от централния парк ще бъде покрита терасата около съоръжението. Специално осветление ще придава допълнителна красота на сахата. В подножието на историческата забележителност ще бъдат монтирани пейки, ще бъде изградена и беседка за туристите и посетителите на часовника“, допълни градоначалникът.

Припомняме, че през 2017 г. Общината финансира възстановяването на часовниковия механизъм с електронен  GPS, устройството притежава възможност за синхронизация за точен час, преминаване към лятно и зимно часово време и без необходимост от техническа поддръжка. До момента часовникът се е поддържал ръчно и много често се е развалял.

Единственият запазен архитектурен паметник и днешен символ на града, е часовниковата кула, построена между 1650-1710г. Архитект на постройката е Любен Тонев, сочи справка в Енциклопедичен речник пещера с автор Анастас Пунев. Тя е втора по възраст в страната след кулата на „Сахат тепе“ в Пловдив. Часовниковата кула е построена в местността Саата в южната част на Пещера.  Основата на кулата е изградена от камък и има правоъгълна форма с дължина на страните 3,55 x 3,85 m, височината ѝ е 8,55 m. Горната част на кулата е изградена от дървени греди с пълнеж от кирпич. Общата височина е 13,55 m. Под шатрообразен диск е била на открито часовниковата камбана.

Първоначално часовникът е без циферблат и е отмервал времето по турското часоброене. След Освобождението е изоставен и часовниковият механизъм е откраднат. Реставрирана е през 70-те години, като новият механизъм е изработен в Техникума по фина механика в София. В Пещера часовниковата кула се утвърждава като втори символ след Кавака, пише Пунев.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!