29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:25, 16 април 20201min

Днес е Велики Четвъртък

sveshti

Днес е Велики Четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

По време на Тайната вечеря Исус Христос установил тайнството на причастието. Първи били причастени апостолите, без Юда, който вече бил излязъл, за да осъществи заговора си.

На Велики Четвъртък Спасителят произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов.

Когато се появили стражарите и фарисеите, Юда им посочил Христос с целувка, ученикът, заслепен от сребролюбие, приема да стане предател на учителя си срещу 30 сребърника.

Вечерта на Велики Четвъртък в храмовете се четат 12 откъса от Евангелията, разказващи за мъченията, на които бил подложен Спасителят.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!