26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:02, 5 февруари 20201min

Новата програма за лични асистенти е приета от правителството

lichen asistent

Правителството прие новата национална програма за лични асистенти, които да поемат грижата за хората с увреждания, останали без тази услуга от началото на годината. 16,5 млн. лева се отпускат, за да се наемат 2400 безработни. Те ще предоставят грижа по 4 часа на ден. Услугата ще обхваща две групи нуждаещи се, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни:

„Очаква се това да бъдат 924 лица с намалена работоспособност между 80, 89 и 99 и около 4977 възрастни хора с невъзможност за самообслужване, така че няма да има нужда от подбор, а ще има подоходен критерий за лицата, които ще се обслужват. Съответно от месечния доход на член от семейството за предходния месец при подаване на заявлението трябва да е равен или по-нисък от петкратния размер на гарантирания минимален доход – 375 лева“.

Днес ще бъдат пратени инструкции на общините и на бюрата по труда. Хората с увреждания няма нужда да подават заявления, за да получат асистент, уточни министър Сачева.

Източник : / https://bnr.bg/

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!