27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:11, 8 май 20201min

На 8 май 1876 г. умира Васил Петлешков (1845 – 1876)

Vasil-Petleshkov-monument

Брацигово. На 8 май 1876 г. умира Васил Петлешков (1845 – 1876) – организатор и ръководител на Априлското въстание (1876) в Брацигово.

С изключителна енергия и преданост работи за общественото издигане и национално пробуждане на населението от Брацигово. Става един от първите членове на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски, и има голям принос за добрата организация на въстаническите сили.

Васил Петлешков остава в историята, освен с делото си, и с думите: „Сам съм, други няма! Аз водех, аз заповядвах, други не търсете.“

Преди да се предаде на турците, Петлешков погълнал отрова, но тя действала прекалено бавно. След мъчения турците го натоварили на една талига за Пазарджик, а оттам за Пловдив, но по пътя отровата най-сетне свършила своята работа. Бил е открит от брациговци в края на града – захвърлен край пътя.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!