27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Днес се навършват 60 години от откриването на пещерата „Снежанка“. Празненства няма да има

peshtera snezhanka

Пещера. Днес се навършват 60 години от откриването на пещерата „Снежанка“ в Родопите над Пещера.

Традицията повеляваше в първата събота от новата година да се събираме пред карстовото образувание и с песни, хора и веселие да почитаме откривателите на подземния бисер на Родопите. Тази година поради сложната обстановка от коронавируса не предвиждаме да проведем честване.„, съобщи за Peshtera prim Георги Киев- председател на ТД „Купена“ в града.

Пещерата е образувана от Новомахленската река. Тя е сравнително малка, но богата на естествените пещерни украси. „Снежанка“ се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър.

Пещерата „Снежанка“ е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност със заповед 512 на Главно управление на горите от 14 март 1961 г.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!