26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков5:11, 1 юни 20206min

Биовет АД отново отвори вратите си за посетители

IMG_13

Пещера. За втори пореден път Грийнбърн  и Биовет отвориха  врати за желаещите да се запознаят с горивната инсталация в пещерското предприятие. Това стана в съботния ден, както беше обещано, за да могат възможно повече хора да видят с очите си апаратурата и съоръженията там. Жители на Брацигово, Пещера и Пазарджик бяха посрещнати от изп. директор на фирмата Ангел Желязков и ръководителя на горивната инсталация инж. Йордан Йорданов.

Присъстващите бяха запознати в детайли със същността на производствения процес. „Това което се вижда да излиза от комините на завода е пара. Колкото е по студено времето, толкова по видима е парата. За производството на пара ползваме екологично чисто гориво – газ. Инсталация за изгаряне на отпадъци е една от най- съвременните и модерни в Европа. Съобразили сме се с  всички европейски изисквания за опазване на околната среда при избора на оборудването и нейното изграждане“, каза Ангел Желязков в отговор на въпрос на посетител.

„Инсталацията е построена през 2017 година. В експлоатация влиза през следващата година. До момента тя работи без прекъсване. През този период се изгарят отпадъци от производствената дейност на Биовет– опаковки и биомаса. Като допълващо гориво се използва RDF и дървесен чипс.  Така осигуряваме част от парата, която ни е необходима. Пречиствателните съоръжения тук отговарят на последните промени в европейското законодателство направени през септември 2019 година“, поясни  инж. Йордан Йорданов.

Мерките предприемани от фирмата по отношение на чистотата на изпусканите пари се следи ежеминутно за пределно допустимите норми на изхвърлени в атмосферата вещества.  Новите промени в европейското законодателство касаещи работата на такъв тип инсталации ще влязат в сила след 4 години. „Инсталацията тук отговаря на поставените нови високи изисквания и не се налага да се променя каквото и да било по нея в оставащия период. Тя е произведена и доставена от белгийската  фирма „Винке“, която е реализирала около 100 подобни проекта в Европа. Имаме действащ  договор с тях за обслужване на инсталацията и актуализация на софтуера и хардуейра на инсталацията. В това отношение Биовет работи като истинска европейска фирма“, допълни Желязков.

Инсталацията се състои от няколко компонента :

  • Котел за изгаряне : модерен, технологичен котел гарантиращ минимум 850 градуса за да се избегнат всички вредни емисии. Инсталацията е тип инсинератор, гарантираща абсолютна сигурност и безопасност за атмосферния въздух. Две газови горелки в горивната камера се включват автоматично ако температурата падне под 850 градуса.
  • Филтри : разработени от немска фирма като дизаин, монтирани от австрийска фирма.

Установка за измерване на качеството на въздуха, който се отделя в атмосферата. В реално време през цялото денонощие се наблюдават и регистрират параметрите на отделените емисии през комините.

Управлението на генерирани вече отпадъци  е съсредоточено в тяхното оползотворяване – чрез рециклиране или енергийно усвояване. Това, което не може да се рециклира както и пепелта оставаща след изгарянето, трябва да се депонира на специално изградени депа. Точно такова депо иска да изгради и Грийнбърн. Идеята е съобразена с изискванията на Европа за реализиране на кръгова икономика.

Биовет подкрепя програмата за измерване чистотата на въздуха в града, стана ясно по време на срещата. Към момента тя се съгласува с РИОСВ и МОСВ за определяне на показателите на въздух, които ще бъдат следени, каза изпълнителният директор на Биовет АД.

Има идея част от отпадъците събрани на територията на Пещера, които регионалните депа не приемат  да бъдат събирани, обработвани и изгаряни в инсталацията на фирмата. При реализирането на всяка нова инвестиция в Биовет, около 20% от стойността  на проекта се отделя за опазване на екологията и опазването на природата. Това става чрез монтиране на скрубери, озонатори и пречистващи съоръжения.

Дните на отворени врати в завода ще продължат и в бъдеще. За да бъде дадена възможността на всеки пещерец  да се запознае с производствената дейност и изградените мощности в предприятието.  Достатъчно е само желание да научиш истината, да видиш и да отделиш част от свободното си време. Толкова, колкото отделяш, за да се доверяваш на писаното в социалните мрежи, или да гледаш снимки, които не отразяват действителната картина.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!