неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
Св. Илия е повод да сведем глава пред въстаниците
Снимка : БГНЕС

Св. Илия е повод да сведем глава пред въстаниците

Организатор на въстанието е ВМОРО

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, предвестник на истинната вяра в единия Бог.

Този празник в България носи и друг знак –  на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война, припомня агенция БГНЕС.

По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден.

Но независимо, че не е точната историческа дата денят на свети Илия е повод да сведем глава пред героизма и самопожертвувателността на въстаниците.

Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. 

Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от членовете на ЦК свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско. На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се решава въстанието да започне в окръга на 2 август (Илинден).

 

Източник : / https://bnr.bg