понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Първи случай на Легионерска болест в областта
Снимка : iStock

Първи случай на Легионерска болест в областта

Това е първият случай за областта през тази година

Пазарджик. Пациент с доказана Легионерска болест се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. През миналата са били четири. 62-годишният мъж постъпва с висока температура -до 40℃, отпадналост и диария. При обективния преглед се установява и пневмония. При болния е отхвърлена диагнозата COVID- 19 със съвременните методи за диагностика /PCR/, съобщиха от МБАЛ – Пазарджик.

Диагнозата Легионерска болест е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести в град София. Легионерската болест е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с токси-инфекциозен синдром и тежка пневмония, с възможно развитие на дихателна недостатъчност и остър респираторен дистрес синдром. Причинява се от бактерии от род Legionella. Легионелите са широко разпространени в природните водоизточници, където паразитират в свободно живеещи амеби. Те имат висока адаптивна способност и лесно колонизират изкуствени водни системи.
Механизмът на предаване на инфекцията е аерогенен, чрез вдишване на воден аерозол, съдържащ легионели. Етиологична диагноза е трудна само по клинични белези, затова се използват и други методи. Най-бърз и достъпен метод е изследването на урина за доказване на антиген. Заболяването все още се подценява у нас и част от случаите остават неоткрити, коментира началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева.
В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик продължава лечението на 35-годишен мъж с хеморагична треска с бъбречен синдром.