четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
Православната църква почита света Юлия

Православната църква почита света Юлия

На 16 юли Българската православна църква почита паметта на света мъченица Юлия-девица

Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Когато персийците покорили града, те отвлекли много хора със себе си. Юлия, въпреки че по това време била невръстна, също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.

Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, тя попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата.

След смъртта й божи ангел се явил на монасите от мъжкия манастир, намиращ се на малко островче, наричано тогава Маргарита, а сега – Горгона. Там пратеникът на Бога им заповядал да свалят от кръста многострадалното тяло на светата мъченица и да го донесат в манастира си за погребение. Те погребали с чест тялото й в църквата. На гроба й започнали да стават чудеса, болни получавали изцеление от различни болести; чудеса ставали и на мястото, където пострадала.

Днес имен ден празнуват Юлия и Юлиян, както и производните им имена.

Днес отбелязваме и втория ден от т.нар. Горещници. В народния календар дните от 15 до 17 юли се наричат горещници – в чест на огъня. Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се наричат Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се отбелязват за предпазване от огън. Според народните поверия, през тези три дни не се работи, не се ходи на нива, не се пали пещ и не се приготвя хляб.