понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Даниел Попов и Ангел Башкехайов напуснаха преждевременно надпреварата
Повреда в скоростната кутия извади шампионите от участие в рали „Сливен“

Повреда в скоростната кутия извади шампионите от участие в рали „Сливен“

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo няма да продължат участието си в рали „Сливен“, втори кръг от националния шампионат

Шампионите поучиха повреда в предавателната кутия в началото на третата скоростна отсечка и се наложи да я изминат, както и следващия суперспециален етап, с много по-ниско темпо. Това ги изпрати на четвърто място в генералното класиране. Въпреки усилията на екипа на MSA екипът няма да успее да продължи във втория ден на надпреварата.

Тандемът на „Мегапорт Рейсинг“ стартира с гуми за сух асфалт в началото на петъчния ден, залагайки на това, че няма да вали твърде много по четирите отсечки, между които няма сервиз. В първите два етапа на места имаше мокри участъци. Угур Сойлу и Арас Динчер, също с Skoda Fabia Rally2, спечелиха първата отсечка „Абланово“ със 1,5 сек, след което на „Ичера“ Ангелов и Гаджев върнаха 0,8 сек от изоставането си. В третата „Карандила“ дойде проблемът в трансмисията и победителят от последните две издания на рали „Сливен“ изгуби над минута. След което премина с бавно темпо през суперспециалната отсечка на летище „Бършен“ в Сливен и успя да стигне до бокса, където бе открит сериозен проблем в кутията.

„Много съжалявам, защото тръгнахме с по-твърди гуми и тях въпреки мокрите участъци имахме много добро темпо. В третата отсечка очаквахме да атакуваме със сликовете на сухия асфалт. Но още на старта на етапа се появи проблем и докрая карахме само, за да стигнем до сервиза“, коментира Ангелов след края на деня.

Първият ден на Монбат Рали Сливен се оказа изключително коварен заради променливите атмосферни условия в региона. Именно заради тях фаворитите при автомобилите с един двигателен мост Даниел Попов и Ангел Башкехайов напуснаха преждевременно надпреварата. Пилотът на „Ясен Попов Рейсинг“ изгуби контрол над своето Peugeot 208 Rally4 още на първия десен завой на отварящата „Абланово“ и катастрофира тежко. Двамата с Башкехайов се измъкнаха невредими за разлика от сериозно пострадалия автомобил.

Отсъствието на Попов и Башкехайов осигури интригата в RC4 заради липсата на изявен фаворит. След трите същински етапа разликата между първите три екипажа в класа бе само шест секунди, но на суперспециалния Григор Григоров и Петър Сивов (Peugeot 208 R2) записаха трети резултат в генералното класиране, което им осигури аванс от 12,7 секунди спрямо Антон Титов и Динко Георгиев (Peugeot 208 R2). Зад Григоров и Титов на седмо място в общото подреждане и на трето при автомобилите с един двигателен мост са Дилян Станков и Йордан Йорданов (Peugeot 208 R2), но изоставането им спрямо екипажа на „Мегапорт Рейсинг“ е само 1,4 секунди.

Челната десетка допълват Джем Алакоч/Емир Сахин (Pegeot 208 R2), Герго Дудас/Кристиан Сабо (Peugeot 208 R2), които получиха 20 наказателни секунди, след като закъсняха с две минути за старта на отварящия етап, и Буура Джан Кълъч/Али Емре Йълмаз (Mitsubishi Lancer Evo 9).

Вторият ден на Монбат Рали Сливен включва три отсечки, които ще се карат по два пъти, като между тях е второто минаване на суперспециалния етап „Монбат“. Състезателната дистанция е 111.32 км, като първата отсечка за деня „Трапоклово 1“ стартира в 10:15, а финалната „Агликина поляна 2“, която е и най-дългата за цялата надпревара, започва в 16:31.