събота , 8 май 2021
Най - четени новини
Почина актрисата Богдана Вульпе
Снимка : pixabay

Почина актрисата Богдана Вульпе

Богдана Вульпе е внучка на известния оперен певец Иван Вульпе

На 25 април на 80-годишна възраст почина актрисата Богдана Вульпе, съобщи БНР

От Съюза на артистите в България напомнят за необятната й усмивка и огромното й сърце, както и за изключителната история на нейното семейство.

Снимка: Съюз на артистите в България

Богдана Вульпе е родена в София на 30.Х.1940 г. в семейството на артист и учителка. По бащина линия Богдана Вульпе е внучка на известния оперен певец Иван Вульпе – създател на българската вокална школа и един от основоположниците на Българската оперна дружба, прераснала по-късно в Софийска опера.

Баба ѝ е Богдана Гюзелева-Вульпе е оперна певица, първата българска композиторка – автор на операта “Психея” и оперетата “Съюзници”.

Неин баща е оперният певец Николай Вульпе, а изтъкнатият диригент Иван Вульпе е неин брат – той е главен диригент и директор на филхармониите в Шумен, Русе, Бургас, на Бургаската опера, професор в Държавната музикална академия.

Прадядо ѝ по майчина линия е проф. Иван Гюзелев – учител в Априловската гимназия, един от основателите на Българското книжовно дружество, депутат в първото Народно събрание.

Богдана Вульпе завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Три години работи във Врачанския театър. От 1961 до 1990 г. печели над 20 лауреатски награди в конкурсите за художествено слово.

От 1964 до 1966 г. е в Русенския драматичен театър, след което работи в Театъра на словото към Българска концертна дирекция и в Студиен литературен театър “Възраждане”. През 1969 – 1970 г. специализира в Париж актьорско майсторство в театралната трупа на Роже Планшон.

Работи и в Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” в Пловдив.

Много популярни сред публиката са рециталите ѝ “Пазете се! В града има блуждаещи огньове!” по “Андерсенови приказки” (над 1500 представления), “Странстванията на Чайлд Харолд” по Джордж Байрон (над 700 изпълнения), “Гори Тилилейски” по Елин Пелин (над 600 изпълнения). Също и нейните актьорски интерпретации на разкази на Хофман, Дикенс, Гьоте, стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров.

През 1991 г. тя регистрира театрално-музикална къща “Богдана Вульпе” с цел да продължи музикално-образователните концерти.

Богдана Вульпе е учредителка на сдружението “Приятели на мисията “Вульпе”. Участвала е в много филми и в реклами по телевизията, има епизодични участия в чужди филмови продукции. Дълги години се е занимавала и с подготовка на кандидат-студенти.

Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските филмови дейци, на Българската академия за наука и изкуство (БАНИ) и на Антропософското общество в България, напомнят още от Съюза на артистите.

 

Източник : / https://news.bg