вторник , 22 юни 2021
Най - четени новини
Планетата ни вече има още един океан
Снимка : Матю У. Чвастик, и Soren Walljasper, Персонал на NGM. Ерик Найт Източници: NASA / JPL; Зелен мрамор

Планетата ни вече има още един океан

Земята вече има пет официални океана

Картографите на National Geographic обявиха, че са признали нова зона за самостоятелен океан.

Тя се намира в Антарктика и е наречена със семплото име Южен океан. С нея са означени водите около цяла Антарктида.

От National Geographic коментират, че зоната е призната от учените от години като самостоятелен океан, но липсваше международно съгласие. Поради тази причина и картографите на изданието не го бяха добавили към официалните карти на световния океан.

National Geographic изготвя карти от 1915 г. През това време признаваше само четири океана – Атлантическия, Тихия, Индийския и Северния ледовит океан.

Учените се аргументират, че зоната на Южния океан е видимо по-различна от останалите. Там глетчерите са по-сини, въздухът е по-студен, а пейзажите по-пленяващи, коментира ученият от американската Национална администрация на океаните и атмосферата Сет Сикора-Боуди.

Според картографите на National Geographic зоната на Южния океан действително има достатъчно уникални характеристики, за да бъде обособена, а не става дума просто за по-студените краища на трите големи океана. Една от тях е голямото течение, което го обкръжава. Там водите са по-малко солени и много по-студени, което помага за задържането на ниските температури в Антарктика.

Проливът Герлаш се намира край западното крайбрежие на Антарктическия полуостров, в голямата ивица океан около Антарктида, която е преквалифицирана като Южен океан от картографите на National Geographic. Проливът някога щеше да се счита за част от Тихия океан.

Учените се надяват, че обявяването на Южния океан ще помогне и за привличане на внимание към екологичната страна – борбата с климата, за да може тази уникална зона да бъде запазена.

„Южният океан отдавна е признат от учените, но тъй като никога не е имало международно споразумение, ние никога не сме го признавали официално“, казва географът на National Geographic Society Алекс Тейт.

 

Източник : / https://www.vesti.bg