неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
Пейка-книга увековечава паметта на Осман Нури Ефенди-Спасителят на Пещера

Пейка-книга увековечава паметта на Осман Нури Ефенди-Спасителят на Пещера

Добрята новина е, че вече се изработва следващия модел за поредният славен пещерец

Пещера. Пейка-книга, посветена на Осман Нури Ефенди-Спасителят на Пещера и Брацигово е първата реализирана идея от патриотичния проект “Алея на славните пещерци” Идеята за създаване на алея на славните пещерци е на Председателя на Общински Съвет-Пещера д-р Николай Пенев.

През пролетта на 2020 г. той инициира обществено допитване, в което жителите на града сами да правят своите предложения кои личности да бъдат включени в проекта, както и да гласуват за вече направени такива. Кампанията тече повече от месец. Стотици съграждани се включват във вота и в началото на лятото вече е съставен окончателният резултат.

В него с най-голяма категоричност повежда именно Осман Нури Ефенди

Първоначалната идея е да се изградят бюстове с паметни плочи. За огромно съжаление възникналата пандемична обстановка замразява проекта. Основните усилия се полагат в насока за успешното приключване и реализация на паметника на Св. Константин, който е започнат от Десислав Христов и успешно открит през 2020г.
В началото на 2021г. д-р Пенев отново стартира преговори за намиране на оферта и идеен изпълнител на проекта с бюстове и плочи. Оказва се изключително трудно, времеемко и скъпо начинание. Допълнително затруднение носи и липсата на качествени изображения на видните ни съграждани, които да могат да бъдат отляти без промяна. Спорен е и въпросът по отношение на материала, който да се използва. А цените се оказват изключително високи.
В този момент д-р Пенев възприема идеята на Мария Джуркова да се премине на вариант, в който прославата на тези видни имена да бъде поднесена на обществеността по един много по-съвременен, модерен и прагматичен начин като се използва и опция за привличане на интереса на младите и на туристите в града.
Джуркова се свързва с производителите на пейки-книги в Бургас и те дават своята идейна реализация и оферта. Интересното в случая е, че материалът, който ще бъде използван при направата на цялата “Алея на славните пещерци” е фибростъкло-вид стъкломат с приложение в самолето и корабостроенето. Материалът е изключително лек, но в същото време високоустойчив на атмосферни и механични влияния.
С одобрението на д-р Пенев и кмета Йордан Младенов, пейката е поръчана и произведена за приблизителен период от около два месеца. Оказва се, че пещерската пейка е изпреварена от поръчка на библиотеката в Бостън. Тя е и първата такава в област Пазарджик.
Подобни пейки с изображения на български възрожденци има в Русе, Бургас, София и Етрополе. Като задължително условие, освен краткият описателен текст за живота на личността, д-р Пенев поставя и изискването за наличие на дигитален qr код-прийом, който се използва и при разпространението на пещерските късмети
Така, всеки, който разполага с QR скенер и предпочете да сканира кода, имплементиран върху пейката, попада в страница, описваща подробно животът и делото на героя от снимката.
Пейката е заплатена с лични средства на д-р Николай Пенев и Мария Джуркова. Кметът Йордан Младенов дава предложение тя да бъде поставена в близост до паметната плоча на Осман Нури-идея, която се възприема добре от гражданите и гостите на града. Пейката вече е монтирана, а социалните мрежи са залети от фотоси с нея.
Добрята новина е, че вече се изработва следващия модел за поредният славен пещерец който по волята на анкетираните е Михаил Такев.
Този път няма да е пейка, а нещо, което все още не е реализирано в България. И не само. За нас остава ангажимента да пазим. Да пазим не само паметта на предците си, но и чисти и здрави техните паметници.