понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Пещера почете силата на просветата

Пещера почете силата на просветата

Пещера. Днес в Пещера 7 училища, 200 преподаватели, 1 230 ученика, граждани, общественици и гости на града са събраха за да почетат силата на просветата, да се преклонят пред магическата мощ на словото, защото 24 май е славен и възторжен ден.

Начело на строените възпитаници на пещерските школа бяха знаменосците и техните асистенти, носещи гордите училищни знамена. Празникът започна с тържествен водосвет и освещаване на светините за здраве, умножаване успехите на учениците и на техните преподаватели. По инициатива на Йордан Младенов- кмет на община Пещера, НУ “Михаил Каролиди”, НУ “Михаил Куманов” и ОУ “Л. каравелов” , които до сега са били без училищни знамена получиха дар- ново училищно знаме.

Йордан Младенов поздрави десетките хора дошли за да видят талантливите деца на Пещера, изявените учители и деятели на културата. “Скъпи учители, благодаря, че просвещавате децата ни, носите заряда на знанието и го предавате на поколенията. И доказахте, че може да правите това и в най-сложната обстановка, притиснати от всякакви обстоятелства! Пожелавам ви здраве и търпение, вдъхновение и успехи! Имайте силата да учите децата ни на честност, вярност и гордост, че са българи, на любов към словото и езика ни”., каза Младенов, като не пропусна да отдаде заслужено място на деятели на културата, читалищни дейци от Пещера, Радилово и К. Димитриево и абитуриентите от випуск 2021.

Малко по- късно на сцената се качиха успешните учители за да получат от градоначалника грамоти за постигнатите отлични резултати в клас, състезания и олимпиади на своите ученици. Тържеството продължи с награждаване на културни дейци и учители.

За първа година Кметът  връчи приз “Учител на годината за община Пещера”. След направени номинации от пещерските школа, пръв носител на наградата стана Петко николов Токмаков, който получи грамота, плакет и парична награда. Наградата бе присъдена за цялостен принос към образователната система, задълбочената му професионална подготовка, постигнатите високи резултати в педагогическата и административно- управленска дейност, както и за приноса му към развитието на институцията и за вложените усилия за организация и реализиране на обучението от разстояние в електронна среда на учениците от  ОУ “Л. Каравелов”.

Последва празничен концерт с участието на възпитаници на училищата в общината: Етно-танцова формация с р-л Елена Баренска и Група за автентичен фолклор “Чучулига” с – р-л Павел Куцев към НЧ “Развитие-1873”.

Събитието се проведе под охранителните действия на малчуганите от “Детско полицейско управление” към СУ “Св. Кл. Охридски”. Тематични стихове и песни изпълниха деца от пещерските школа.