четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
Памет към априлски въстаници отново събра пещерци за да сведат глави
Снимка : peshtera prim

Памет към априлски въстаници отново събра пещерци за да сведат глави

Пещера. Ученици и официални лица от Пещера, Брацигово, Радилово и К. Димитриево се поклониха пред паметника на априлци в местността “Бялча”. През ноември 2020 г.,  Педагогическият съвет на СУ ” Св. Кл. Охридски” решава училището да поеме шефство над паметника – да поддържа пространството около него, да организира поклонение на 11.05., да привлече вниманието на обществеността върху заплахата паметникът да бъде съборен.

Снимка : peshtera prim

Идеята намери пълна подкрепа от кмета на Общината Йордан Младенов и председателя на Общинския съвет д-р Пенев. Търси се подходящо място за преместването му на общински терен.

Цветя поднесоха Кметът на Пещера, Секретарят на Община Брацигово, Кметовете на Радилово и К. Димитриево, ученици от СУ „Св. Климент Охридски“.

Снимка : peshtera prim

Марена Вачкова – секретар на читалище „Зора“ в Радилово, припомни паметните събития от трагичната нощ на 10 срещу 11 май 1876 г, когато са избити пленените 13 въстаници от Брацигово и Радилово.

Днес паметникът се намира в частен имот. Открит е през 1976 г. по инициатива на Община Брацигово. Идеята за запазване на паметната плоча е на училището и се реализира със съдействието на Община Пещера.