събота , 8 май 2021
Най - четени новини
Насекомото е открито в България за пръв път през 1998 г.
Насекомо открито в България за пръв път през 1998 г. живее и в Пещера
Oxycarenus lavatere

Насекомо открито в България за пръв път през 1998 г. живее и в Пещера

Средиземноморската липова дървеница не представлява опасност за липите

Пещера. Колонии на непознати от пръв поглед насекоми забелязахме на липово дърво в града. Дребните буболечки привличат погледа с “перлени крилца”, които отразяват слънчевите лъчи и ангажират вниманието на хората. Справка регистрите на насекомите в България на Национална Служба за Растителна Защита показва /РСРЗ/, че дребното насекомо е  от вида Oxycarenus lavatere –  Средиземноморска липова дървеница.

Познат като вид в Южна Франция, Испания, Португалия, Алжир, Тунис, Конго, Италия, Гърция и др. Въпреки, че видът е вредител в някои страни до сега няма данни,че е вредител в България.

Насекомото е открито в България за пръв път през 1998 г.

Средиземноморска липова дървеница

Развива три поколения годишно, което показва за приспособяването на вида към климатичните условия на България. През лятото липовата дървеница се изхранва с тревиста растителност.
Зимува по стволовете на липовите дървета от южната страна под формата на големи колонии. Заселването по стволовете започва обикновено през месеците ноември, декември в зависимост от температурата. Загиват при температура /-15/-16/ градуса. За района на Бургас, Царево поради по-високите зимни температури смъртността от насекомите е много ниска.

Препоръката на РСРЗ  е да не се предприема третиране срещу този вид поради това , че  той не нанася вреда на липовите дървета.