понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
На 21 май е последният пролетен празник

На 21 май е последният пролетен празник

Денят, в който Църквата почита император Константин и майка му Елена в народната традиция е последният пролетен празник

Някои от най-известните обичаи, които се спазват на този ден обаче, не са характерни за всички български области, а се срещат само в определени райони – например  нестинарските игри в Странджа или празникът на овчарите в Родопите.

Празникът има различни названия в отделните български области, но те най-често са свързани с името на император Константин – Костадин, Костадиновден;  много по-рядко  се споменават и двамата светци. В още по-редки варианти, като някои села в Кърджалийско и Пловдивско и двамата светци се споменават с женски имена – Костадинка и Еленка.

В някои български краища на този ден момчета и момичета в предженитбена възраст, както на Гергьовден, връзват люлки на плодно или здраво дърво (бук или дъб), люлеят се и пеят любовни песни . В равнинните села в Централна Северна България на този празник кършат филизите на лозите, затова го наричат Кършан – след приключване на тази дейност край лозята се организира обща трапеза с вино, песни и хора. В селищата, в които има храмове, параклиси или оброчни кръстове, посветени на двамата светци, в тяхна чест може да се принесе и раздаде курбан.