понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Магнолиите цъфнаха, младите щъркели пробваха да полетят
Снимка : peshteraprim

Магнолиите цъфнаха, младите щъркели пробваха да полетят

Пещера. Вълшебство струи от цветовете на красивата магнолия Грандифлора в Градската градина до площад “Христо Ботев”. Аристократката на цветята буди възхищението на минувачите тази сутрин. Магнолията е цвете, което не може да остане подминато. И така е всяка година в края на месец юни.  Заради капризите на времето, през февруари дървото изглеждаше в окаян вид. Прогнозите на повечето съкварталци бяха за фатален край на бижуто на парка. Напук на бързите заключения то се възстанови и отново дарява своята изящност и неповторима прелест.

Снимка : peshteraprim

И ако някои забелязват съвършенство и царственост, на пл. “България” други се радват на новото поколение щъркели. Тази сутрин един от наследниците на белодрешковците дори изпробва колко са заякнали крилете му. И ако ни гложди съмнението, че червеноклюното е родено през тази година, бърз поглед върху дължината на човката, дори за хората дето не са орнитолози, показва неговата младост. Пернатото не криеше гордостта си от краткия полет до близкия стълб и приглаждаше перата си. “Провери” надеждността на новогодишните лампички, погледна ведъж-дваж в кухината на стълба и се зарея към коритото на Стара река. Който видял, видял.

С надежда, че тази новинка ще разведри мислите на четящия, обещания за още прегледи от пейзажа. Понякога новините могат да бъдат и такива…