неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
Лондон дава още 28 дни на кандидатите за статут на уседналост
Снимка : pixabay

Лондон дава още 28 дни на кандидатите за статут на уседналост

Официално срокът изтича на 30 юни.

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Brexit в рамките на една седмица, предаде https://www.dnes.bg. Предупреждението е от правителството в Лондон. Официално срокът изтича на 30 юни.

Темата е актуална точно пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза.

От Министерството на вътрешните работи (Хоум офис) съобщиха, че хората с основателни причини да не спазят срока ще могат да попълнят молбите си по-късно в рамките на тези 28 дни.

В предизвестието ще бъдат информирани европейските граждани, че ако не подадат молби, рискуват да понесат последиците, които включват загуба на правата им за работа и помощи.

Седмица преди изтичането на крайния срок Хоум офис удвоява усилията си новината да стигне до онези, които не знаят за промяната на правилата, сред които са уязвими групи като възрастни хора и деца в домове за социални грижи.

Напоследък има голям прилив от заявления – по около 12 000 дневно, но отговарящият за имиграцията министър Кевин Фостър заяви за  медиите, че удължаването на крайния срок, за което по-рано бяха отправени призиви, не е решение на проблема.

Той обаче допълни, че на гражданите на ЕС, които са пропуснали крайния срок, няма да бъдат прекъснати внезапно социалните помощи от 1 юли и обеща Хоум офис да прояви „гъвкавост и снизходителност“.

5,6 милиона заявления за статут на уседналост са получени до този момент, някои от които са повторно кандидатстване. От Хоум офис признаха, че има натрупване от около 400 000 заявления, които вероятно ще бъдат обработени до края на лятото.

Най-много молби са подадени от поляци – 975 000, следвани от румънците с 918 000.

Източник : : https://www.dnes.bg