петък , 17 септември 2021
Най - четени новини
Крепостта “Перистера” има дърво на желанията
Снимка: peshteraprim

Крепостта “Перистера” има дърво на желанията

Пещера. Вероятно всеки град има специална категория атракции, които носят късмет или изпълняват желания. Крепостта “Перистера” има дърво на желанията отдавна спечелило добра слава сред местните жители и посетители. Дървото е орехово. За да понесе тежината на хорските тревоги, надежди, копнежи и мечти.

Снимка: peshteraprim

Клоните на сбъдващото дърво са обсипани с червени ленти оставени тук от многобройни посетители, чули за славата му да сбъдва всичко мечтано. Стига да е сторено от сърце, с надежда и вяра. Младо и старо довярявало на фиданката онова що само сърцето знае. Оставят и надписи “Любов”, “Здраве”, “Успех”. Това е, за което хората най-често мечтаят, когато идват тук, за да осъществят заветни желания.

Тайнственият ритуал не свършвал дотук. Служителка в крепостта на гълъба доверява, че често се връщат онези, които са със сбъднато желание. Кой за да благодари тихомълком, кой да доведе свой приятел или близък, та и той да се нарече щастливец. По -сетне. През историята хората са намерили различни методи да изразят надеждата си и дървото на желанията е един от най-старите методи.

Снимка: peshteraprim

Излишно е да искаме богатство казва Надя, усмихната с поглед зареян в подножието, където пърхат хиляди недоверени надежди. Като белите гълъби са, казва тя. Нужно е да се смирим, да вдигнем очи и да видим. Онова, дето сме търсили. Току се оказало, че То крачи пътьом до нас самите. Думите са благи, истински изречени през усмивка. “Нека всички ваши желания да се сбъднат“, споделят авторите на идеята за дърво на желанията.