събота , 8 май 2021
Най - четени новини
Какво ще бъде времето през май
Снимка : pixabay

Какво ще бъде времето през май

През месец май най-ниските температури в страната ще бъдат между 5 и 10 градуса. Очаква се да бъде по-хладно през последните дни на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където ще има условия за слани. Най-високите температури през май ще са между 28 и 34 градуса.

Средната температура за месеца ще бъде около нормата, а именно в интервала 16-19 градуса, в планините между 12 и 14 градуса в по-ниските части и между 2 и 5 градуса над 2000 метра.

В западната половина на страната месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, а в източната ще е около нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м. По Черноморието и долината на Струма нормата е 30-50 л/кв.м., а в планинските райони е между 70 и 140 л/кв.м.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

През първото дестдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места се очакват краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Около 3 и 4 май температурите ще се повишат и ще имаме повече слънчеви часове. До края на периода температурите отново ще падат надолу. В края на десетдневието се очаква небето да се изясни, но в котловините ще има условия за образуване на слани.

През второто десетдневие температурите слабо ще тръгнат нагоре и времето ще се подобри. Ще бъде предимно слънчево над почти цялата страна, без развитие на значителна облачност. Към средата на периода ще се появи купесто-дъждовна облачност, придружена от краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Въпреки това температурите ще останат близки до обичайните за май.

Значително повишаване на температурите ще има през третото десетдневие на месеца, когато в сутрешните часове времето ще бъде предимно слънчево, а следобед ще се развива облачност с кратки превалявания и гръмотевични бури.

В края на май морската вода ще повиши температурата си до 17-18 градуса. Очаква се да зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад, заради който валежите ще се увеличават значително и често ще бъдат съпроводени с гръмотевични бури и градушки.

 

 

Източник : / https://www.sinoptik.bg