вторник , 22 юни 2021
Най - четени новини
Изложба на Никола и Милен Личкови на “Шипка” 6

Изложба на Никола и Милен Личкови на “Шипка” 6

Творбите на двамата творци са изложени в Изложбен център “Шипка” 6, София

Пещера-София. Елена Рядкова- зам.-кмет на община Пещера посети изложбата на баща и син Личкови, които отбелязват с изложбата юбилейната 80-та годишнина на Никола Личков.

Две поколения Личкови се събират в една  изложба. Скулптура, малка пластика и живопис в малки форми споделят общо пространство. Една е и темата, която ги обединява, по думите на авторите – „Човекът около нас”.

Творбите на двамата творци са изложени в Изложбен център “Шипка” 6, София. Почитателите на изкуството могат да ги видят до 15 юни 2021г.

НИКОЛА ЛИЧКОВ е роден през 1940 г. в с. Зърнево – Гърция. Живее и работи в София. Завършил е Художествената академия през 1969, специалност „Скулптура“ при проф. Секул Крумов. От 1975 до 1990 г. е преподавател по изобразително изкуство. Участва в почти всички национални изложби, на СБХ.

Автор на паметниците на Христо Ботев, Петър Мишев и Васил Мулетаров, Теофил Дашинов, Адалберт Антонов в Пещера и Илия Митков- Коба в Радилово. Неговата пластика “Паисий хилендарски” краси фонда на Галерия “Проф. Веселин Стайков” в Пещера.

Негови творби са притежание на Националната галерия, галериите в Пазарджик, Перник, Кърджали, Монтана, Берковица. След 1990 г. Никола Личков работи основно в областта на малката пластика. В изложбата представя лирични и психологически портрети. За него лириката е в бронзовите женски фигури, музиканти, фигури в съзерцание и размисъл. Психологическите му портрети са на хора в момент от ежедневието им, с техните проблеми и трудности.

Негови творби са притежание на колекционери от над 30 държави в целия свят. (В настоящата изложба са показани писма и публикации от тях.) През 2010 по поръчка на управата на хотел „Томас Джеферсън“ във Вашингтон Никола Личков изработва 10 пластики на президента Джеферсън, предназначени за подаръци на видни личности от културата и политиката, посетители на хотела.

 

МИЛЕН ЛИЧКОВ е роден през 1972 г. в София. През 1998 завършва Художествената академия, специалност “Графика”, при проф. Галилей Симеонов- ученик на пещерския художник проф. В. Стайков. Работи в областта на графиката и живописта. Той поставя в центъра на творчеството си човека и търси красотата на момента.

Представя фигурални композиции, пейзажи и графики с библейски сюжети. От 1999 г. участва в изложби. Не за първи път представя работата си заедно със скулптурите на своя баща. Предишната им изложба в галерията на СБХ – Шипка 6 е през 2010 г.