събота , 24 юли 2021
Най - четени новини
Индустан джевизи, синапово масло, чамсакъз, кисик оту и проч, събирали пещерци за ляк по Еньовден
Снимка : pixabay

Индустан джевизи, синапово масло, чамсакъз, кисик оту и проч, събирали пещерци за ляк по Еньовден

Народната медицина господствала до 1918 година.

Пещера. Сутринта на Еньовден древните пещерци излизали по ливадите в околностите на града за да се снабдят с билки за лечение. Никой не търсил медицинска помощ от лекарите, пише Анастас Пунев в своята Енциклопедия. Само някои имена на многобройните лечители, врачки и баячки са достигнали до нас. Петър Ан. Учкунов/1840-1938/ е бил лечител-ортопед, успешно лекувал навехнато, изкълчено и счупено, като предава своя опит на сина си Анастас П. Учкунов /1874-1955 /. Интересно било, че е работил без да поставя гипс за обездвижване на счупеното място. Слагал две тънки букови дъсчици за обездвижване на счупения крайник, намазани с разбит белтък и сапун, която смес се втвърдявала и показвала безпогрешно мястото на счупеното.

Лечението на ангина/възпалени сливици/ било съвсем просто, пише Пунев. Идва бабата, потапя пръста си в нишадър /амониев хлорид/, слага в отворената уста на болния кочан от царевица, за да не захапе пръстай, притиска болната сливица силно, за да се освободи от налепа гной. На тази манипулация пещерците казвали “вдигане гърло”.

Стомашни разстройства се лекували с отвара от жълт и бял равнец, изпита на гладно.

При болки в стомаха в чаша вода се слагало дървесна пепел, след утаяването й се изпива водата смесена с ракия.

При простудни заболявания се използвал хардал /синап /, счукан на ситно, смешен с брашно и вода, може и ракия, и с получената смес на парче вълнен плат се слага на гърба на болния. Простудата изчезвала за броени часове. Прилагало се мазилка с газ, слагане на краката във гореща вода шепа морска сол или се слаг ана гърдите непрана вълна, натопена в ракия, или пък се пиело греяно вино със захар, черен пипер и канела.

Болки в ушите се лекували със смес от загрят зехтин и сок от препечен праз, който се капе в ушите.

За лечение на туберколоза се нлагало болния да преспи н кошарата при оцете. Трябвало да пие сурово мляко, да яде масло и мед.

Ударено място се налагало със счукан кромид и малко сол. Или завивали участъка с прясна агнешка кожа.

Масово се използвали билки.

По това време фитотерапията била в своя разцвет. 

Това всичко не било толкова лошо в сравнение, че често се прибягвало до баене, т. е. лекуване чрез магии. Правели се словесни и жестови заклинания, ползвали се различни психологически внушения. Баячите били предимно жени. Имало такива от махленско ниво, както и от общоградско и околийско значение.