вторник , 22 юни 2021
Най - четени новини
ХГ “Проф. Веселин Стайков”отваря врати за посещения
Снимка : фейсбук Мария Баракова

ХГ “Проф. Веселин Стайков”отваря врати за посещения

Colorita de lumine : Визуален разговор на Мария Баракова с Вас за пътят, духовното израстване и светлината

Пещера. От 1-ви април ХГ “Проф. Веселин Стайков”отваря врати за посещения при спазване на всички противоепидемични мерки. Всеки желаещ може да посети и разгледа изложбата на Мария Баракова, която ще бъде отворена до 14 април.
Мария Баракова и Colorita de lumine
Заглавието на експозицията всъщност разкрива как Мария рисува, благодарение на това, с което ние виждаме и възприемаме този свят – колорита на светлината, пречупена през личната, творческа и житейска призма. Картини създадени, чрез управление на стихии: водата, която е живот, светлината е топлина и пигмента – земята, тоест съществуване.
По този начин Мария почита поетично божествено триединство. Визуален разговор на автора с Вас за пътят, духовното израстване и светлината, която носим в себе си, като създания от тъкан, пигмент, вода и фотони. Многобройни сцени, персонажи, настроения, послания, които водят със себе си душевна хармония и мир. Приятно пътешествие с картините на Мария Баракова и не пропускайте възможността да си подарите и притежавате парченца акварелна светлина от Colorita de lumine.

МАРИЯ БАРАКОВА е родена на 11 април 1976 г. в град Пазарджик. Учи профил „Изобразително изкуство” и завършва гимназиален етап на образование в училище „Георги Брегов” Пазарджик. Висшето си образование завършва в Югозападен университет „Неофит Рилски”, Благоевград. Във втори курс печели награда за малка пластика в университетски конкурс и става стипендиант на фондация Марко Лизо, Италия.

Работи като преподавател по изобразително изкуство в училища и гимназии в Пазарджик, работила е като експерт по изобразително изкуство в Регионален инспекторат по образование към Министерство на образованието.