сряда , 23 юни 2021
Най - четени новини
Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат
Източник : БГНЕС

Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за COVID-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата. Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца. Страните-членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано. Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки – за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини. За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани.

Източник: https://www.dnes.bg