вторник , 22 юни 2021
Най - четени новини
Да си спомним за проф. д-р Ранев -откривател на лекарството „Дефламол”

Да си спомним за проф. д-р Ранев -откривател на лекарството „Дефламол”

Навършват се 95-години от рождението на проф. д-р Димитър Свиленов Ранев /1926-1977/.

Пещера. Роден е в Пещера. След завършване на пещерската смесена гимназия “Св. Кл. Охридски” следва и завърва Висш медицински институт-София /1951/. Специализира хирургия – изгаряния и пластика /1959/.

Изпратен е на специализация по линия на ЮНЕСКО в Париж  по изгаряния и пластична хирургия където се обучава 6 месеца. Става Научен сътрудник /1965/, доцент /1968/, професор в Медицинска академия- София / 1974/, лекар в отделение Пластика на Общоармейска болница-София / 1952-1955/, асистент в Първа хирургия на ВМИ София /1955-1961/, основава и ръководи отделение по изгаряне и пластика в ИБМП “Пирогов”I София /1961/, отделението прераства в Клиника по изгаряне и пластична хирургия и става Републикански център по изгаряне / 1968/, която ръководи до края на живота си. Проф. д-р Ранев е зам.-директор на “Пирогов” по научната част.

Автор е на повече от 100 научни труда, 3 оригинални монографии, на отделни глави в 11 медицински книги, на 85 научни публикации в наши и чужди медицински списания, на две изобретения. Участва с научни доклади на международни конгреси и симпозиуми в Париж, Моска, Ленинград, Прага, Гданск, Единбург и др.

Добива световна известност с постижения в лечението на шока при изгаряне и неговия метод за ранна кожна пластика при обширни изгаряния.

Член на Световната организация за лечение на изгарянията и на редакционната колегия на международното списание “Акта хируржика пластика”. В България организира провеждаането на две национални конференции с международно участие / 1972, 1976/.

Освен талантлив хирург, той е откривател на българското лекарство „Дефламол” за лечение на тежки изгаряния.

Проф. д-р Ранев остава в паметта на съгражданите си и своите колеги като човек с рядка отзивчивост и дълбок хуманизъм. Стотици пациенти от Пещера са потърсили помощ от него и помощ за различни страдания.Човек и лекар с изключителна привързаност към Пещера и съгражданите си, които признателно определят улица в града на неговото име. Женен с две деца.

Умира през 1977г. Погребан е в Централните софийски гробища.

 

Използвани са материали на Анастас Пунев, публикувани в Енциклопедичен речник Пещера