четвъртък , 16 септември 2021
Най - четени новини
Безплатни прегледи за ромите в област Пазарджик
Снимка : iStock

Безплатни прегледи за ромите в област Пазарджик

Специалисти преглеждат за основни социално значими заболявания

Пазарджик. Безплатни прегледи в ромските общности в област Пазарджик организира фондация “Адра”. “Върни здравето на ромите” е мотото на кампания, която продължава до края на седмицата.

Мобилни екипи продължават извършването на безплатни прегледи в ромските квартали в област Пазарджик. Специалисти следят за нивата на няколко социално значими заболявания, предава БНТ

Общото при хората в кв. “Изток” в Пазарджик е, че търсят лекар само при необходимост. Затова и при част от преминалите преглед са открити отклонения от нормалните показатели, въпреки че нямали оплаквания, разказа д-р Златка Йончева.

Специалистите и при тези мобилни екипи констатират масово нежелание за ваксиниране срещу коронавирус. Без значение дали ни очаква нова вълна на разпространението на COVID-19 или не, не искат да се имунизират.

Сред хората от общността има сериозен страх и затова дори не искат да чуят за ваксинация, разказва здравния медиатор Айтен Назми.

Назми е убедена, че без сериозна кампания от страна на държавата мисленето на хората в общността няма да се промени или поне не скоро.

Източник: https://www.dnes.bg