30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:51, 24 декември 20211min

Така се правят най-хубавите сарми

sarma

Зелеви сарми (често погрешно изписвани сърми, от тур. dolma) е ястие от завита в листа оризова плънка, което е част от националната ни кухня. Тази вечер това ястие неизменно трябва да присъства на трапезата, без значение дали плънката ще бъде завита в лозови, зелеви листа или в чушки. Ето една рецепта, която ще внесе апетитен привкус на трапезата на Peshteraprim:

Продукти : 

зелеви листа – от една кисела зелка

ориз – 1 чаша

лук – 1 глава

морков – 1 брой

зехтин – 1 чаша

зелева чорба – 2 чаши

сол, черен пипер, гьозум – на вкус

Приготвяне:

Измийте ориза в няколко води. Нарежете лука на ситно и го сложете да се пържи в зехтина, заедно с нарязаните на ситно моркови. Добавете измитите и отцедени ориз, и бъркайте на котлона 7-8 минути, докато се запрържат. Поръсете плънката със сол и черен пипер. Добавете чаша топла вода и две чаше зелева чорба от бидона, за да покрие ориза, и гответе, докато съставките абсорбират напълно водата. Оризът не трябва да е напълно сварен. Оставете плънката да се охлади.

Отстранете големите листа на глава кисела зелка и махнете твърдата част в средата. Подредете листата в чиния, след което започнете да завивате сармички, като слагате по 1 лъжица от плънката и увивате листото добре около нея. Подредете сармичките не много плътно в намазнена тава или гърне.

Залейте с още олио и малко вода.

Пъхнете съда във фурната и печете, докато сармичките се зачервят и останат само на мазнина.

И не забравяйте, че тайната на постните зелеви сармички е в плънката.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!