петък , 24 септември 2021
Най - четени новини
350-годишно маслиново дърво удивява пещерци от “Габер” махала

350-годишно маслиново дърво удивява пещерци от “Габер” махала

Пещера. Маслиново дърво засадено пред пещерски дом впечатли минувачите днес. Растението удивява със своя непривичен ствол и чудати листа по клоните. Гостенинът бе докаран снощи със специализиран превоз и вече краси улицата, където ще бъде негово местообитание през идните години.

Съгражданите ни вече са свидетели и на други екзотични видове по терасите на къщата на Иван Тиков. Кумкуат, мандарина и киви са част от интериора, които придават екзотичен вид. Според Иван маслиновото дърво е на 350 години. В дворът си той има още едно маслиново дърво на 35 години. “Искам улицата на която живея да изглежда добре, а минувачите да се радват на маслината”, сподели младия предприемач. И обеща да се грижи подобаващо за древното дърво.

Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по-конкретно само в някои микро райони са сортовете Агрио (дива – зелена) и Петро (камък – черна), припомнят запознати. В България може да вирее единствено в Ивайловградско, Пловдивско – полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места.

Насаждението е бавнорастящо, но дълголетно и ще привлича погледите на всеки, минал край него.

ЛЕГЕНДАТА

Древногръцката митология разказва как богинята Атина и бога Посейдон спорели за това, кой от двамата ще даде своето име на новия град в района на Атика. Всемогъщият Зевс, търсейки решение на техния спор отсъдил, че града ще носи името на онзи, който предостави най-добрия подарък за жителите на Атика. Посейдон ударил една скала със своя тризъбец и оттам бликнал извор свежа вода. Атина ударила своето копие в земята близо до Акропола и там изникнало маслиново дърво. То било прието като подаръка с по-голяма стойност, поради това, че от неговите плодове се добиват храна, лекарства, козметика и др. Преданието повелява, че от този момент града носи името на богинята Атина – днес столица на Гърция. Маслиновото дърво, което и до днес расте там е първото дарено от боговете на земните жители. Маслината се превърнала в символ на мира и разбирателството. Горящ маслинов клон бил използван като символична факла на Олимпийските игри, а победителят бил коронясван с венец направен от свещенното маслиново дърво израстнало до Акропола.

ВЕЧНОТО ДЪРВО

Поради дългия си живот, маслиновото дърво се е превърнало в символ на човешката цивилизация, гарантиращ спокойно бъдеще. Символизирайки постоянство и приемственост, маслинените насъждения олицетворявали връзката на семейството с дома.
Маслиновото дръво може да достигне височина от 3 до 12м. Първите 5-8 години то не ражда плодове. Развива се напълно след 20-тата година, а най-богата реколта от маслини дава между 35 и 150 години. Средната продължителност на живота на маслиновото дърво е 300 – 600 години. Съществуват дървета, за които се предполага, че са над 2 000 годишни!
Днес, общият брой на маслиновите дръвета в света е около 800 милиона. От тях приблизително 150 милиона се намират в техния античен дом – Гърция, където голяма част от маслините се отглеждат, берат и обработват посредством методи и техники познати от древни времена. Над 100 различни вида маслинови дървета се култивират в Гърция, страната известна с дългото си горещо лято и меката си зима. Уникалното съчетание на този климат със сухата и скалиста почва допринасят за производството на изключително висококачествен зехтин, а така също и на маслини с едър плод и неповторим вкус.