20 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

НЗОК известява пациентите чрез sms и Viber за движението на лекарствените им протоколи

telefon

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва да известява чрез sms и Viber пациентите за движението на протоколите, с които им се отпускат скъпоструващи лекарствени продукти. По същия начин ще бъдат уведомявани и хората с увреждания за процеса по отпускането и ремонта на помощни средства. Услугите ще бъдат активни от 2 септември и бяха представени в сряда от изпълняващия длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров и Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“.

Новите услуги ще улеснят около 700-800 000 хиляди пациенти, получаващи лекарства с протоколи. Хората, които до момента са получили помощни средства от НЗОК пък са 156 000.

Съобщенията, които пациентите ще получават, ще бъдат максимално кратки и ясни за тях. Ще има информация за етапа, на който е процедурата и входящ номер на заявленията. Пациентите ще получават уведомления при подаване на документи, при одобрение, отказ или анулиране и при изтичане на съответния срок на протокола.

Като първи канал на комуникация ще бъде ползван Viber, а в случай, че пациентът няма Viber, ще бъде известяван с sms, обясни Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“. Мавров уточни, че около 98% от заявителите на здравни услуги, заплащани от НЗОК, посочват телефон за обратна връзка и това дава възможност на Здравната каса да бъде проактивна. Заварените случаи ще започнат да получават известия от следващия възможен етап. Т.е. ако вече има подадено заявление за издаването на протокол или помощни средства, уведомление ще бъде получено съответно за одобрение или отказ.

За повече подробности по движението на лекарствените протоколи гражданите могат да се информират и от сайта на НЗОК, където има електронна услуга по входящ номер на заявлението и ЕГН.

С дигитализацията на скъпоструващите лекарства за домашно лечение от 2023 г. насам вече 85% от всички протоколи се одобряват в рамките на един ден. Пациентите вече няма нужда да се редят на опашки пред районните здравни каси, а да посетят лекуващия си лекар и той да издаде съответния протокол, който след това да се завери. За 15% от протоколите е необходима допълителна експертиза и за тях периодът за одобрение е малко по-дълъг. За последната година и половина са обработени 560 000 протоколи за 630 000 лекарства, съобщи Стойчев.

При помощните средства дигитализацията е ускорила процедурите 20 пъти: в началото от заявяване до получаване на помощното средство са минавали 40 дни, докато сега това се случва за 2 дни. Близо 370 000 са отпуснатите помощни средства на обща стойност 80 млн. лв.

Съобщенията, които НЗОК ще изпраща, ще съдържат лого на институцията и няма да има никакви прикачени файлове или призиви към действия или даване на пари от страна на потребителите. Така че здравноосигурените трябва да са бдителни за евентуални измами от името на НЗОК.

Ако потребителите получат съобщение, което не е предназанечно за тях или съдържа данни за действия, които те не са предприемали, могат да сигнализират на телефон 0800 14 800 или на електронния адрес на фонда nzok@nhif.bg.

НЗОК ще разширява обхвата на електронните услуги в следващите месеци.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!