19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Иконата Пресвета Богородица- „Златна ябълка“ пристига в Пещера с дядо Николай

uspenie sv bogorodica 2022

Пещера. В Програмата на вечерните Архиерейски богослужения през Богородичния пост на Пловдивската Митрополия е включено посещение на Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай в Пещера.

На 12 август (понеделник) от 19:00 часа, в църквата „Успение на Св.Богородица“ в Пещера ще бъде отслужена  Празнична  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона на Пресвета Богородица- „Златна ябълка“.

Чудотворната икона на Божията Майка – нар. Златна Ябълка се пази в храма в кв. Горни Воден на гр. Асеновград и води началото си от XVII в.

Тя е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи

Във връзка с това било установено да се чества тъй наречения празник  „Златна ябълка“. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Храмът “Св. Богородица” в Пещера  e построен през 1864-1865г.  от гърци- цинцари, които наброявали стотина семейства и се занимавали основно с търговия и скотовъдство. Тъй като българите в Пещера вече имали две свои църкви, те пожелали да си имат своя. Така малцинството с единодушие решава да си построи църква на сегашното и място. Дават и името „Свето Успение Богородично”. Първият свещеник, който започва да служи тук е грък от Цариград- Атанас Туртов. Естествено и службите са на гръцки език, защото когато държавата е била под турско робство, същевременно е била под духовно гръцко робство. След него идват Аргириос, архимандрит Симеонос, Николас – отново грък. През 1900-та година обаче, българите в Пещера, взимат църквата „Свето Успение Богородично” и назначават свой свещеник- Петър Константинов.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!