08 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

27 и 28 юли ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции

sabor 2024

Св. Константин. Осмото издание на Националния фолклорен събор на народното творчество ще продължи два дни и  ще предложи на гостите на с. Свети Константин голямо разнообразие от тракции, лакомства и различни забавления.

Снимка : Мария Малчева

„Ще има забавления за малки и големи. Тази година ще има от всичко за всеки дето се казва.“, твърди часове преди старта на Събора Мария Малчева, която отговаря за организацията на пъстрите места за забавление и отдих.

Над 60 търговци, производители, занаятчии и майстори са запретнали ръкави в очакване на клиентите си. За първи път посетителите ще могат да опитат уникални ястия от боб. В специален щанд наречен „Бобарница“, ще се предлагат ястия с боб, който е в основата на българската кухня. „За ястията с боб няма сезон, те са винаги актуални“, твърди майстор готвач и обещава да сломи всеки „противник“ на вкусотиите.

Гостите на Събора, може да открият натурални млечни и пчелни продукти. На щандовете ще има производители на бутикови вина и ракии. За любителите на сладките изкушения са предвидени – захарни близалки, захаросани плодове, козуначени коминчета, палачинки и плодови сиропи.

Интерес за малчуганите ще бъде изработването на любим приказен герой от захарен памук. Ще се предлагат торти, бонбони и сладкиши. Специална изненада ще бъде приготвянето на занаятчийски сладолед. Собствениците твърдят, че „за да направиш наистина хубав сладолед е необходимо повече от желание“. Затова подбират само качествени и чисти суровини за техните сладоледи.

Снимка : Мария Малчева

Тъй като на Събора ще има голямо изобилие от продукти, ще има специално обособени шатри за здравословна кулинария и веган храна. По традиция във фестивала ще има солидно присъствие на различни месни деликатеси – бутикови суджуци, конски мезета и био телешко месо.

Фермерски продукти са в основата на баници, пататник, клин, направа на извара, масло, катък, ръчен кашкавал, таратор без краставици, също част от кулинарната зона. Обещаващо е голямото разнообразие от ръчно изработени сувенири, бижута, предмети за домакинството и други – всички те обединени от любовта на творците към българската шевица и традиция.

Снимка : Мария Малчева

Детска творителница с  арт работилничка дело на Биовет АД ще радва най-малките посетите на събора. Малчуганите ще се надиграват, рисуват и украсяват. А в края, ще получат заслужени награди за смелостта си.

Ясно е, че 27 и 28 юли ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство. Събитието се организира от Община Пещера и за пореден път има претенции за отлична организация, ред и сигурност за присъстващите.

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!