08 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ето каква е историята на курорта и вече село Свети Константин

sv konstantin stara

Пещера- Св. константин. Традицията повелява във вилното селище Свети Константин, курортния сезон да започва на 12 юли и да продължава до края на месец август. Свети Константин се намира на 16км. от град Пещера, сред вековните гори на Родопите и е известно със своя мек климат и красива природа. Средната надморска височина на курорта е 1 360 метра, което го прави чудесно място за целогодишна почивка. Създадено през далечната 1898 година и обявено официално за курортно селище през 1901 година лично от цар Фердинанд, а през 1963 г. тогавашното Министерство на народното здраве и социалните грижи го обявява за курорт.То е едно от най-старите и многолюдни места за отдих с над 1 000 частни вили.

Знаете ли, че :

Началото на летовището се слага от Ловно дружество „Елен“, което изгражда лек заслон с две стаи през 1897 г. През 1901 г., Ловно дружество „Сокол“ изгражда солиден заслон с кула на „Ловджийската поляна“. Първият курортист е Йордан Димитров от гр. Варна, болен от туберколоза, който за прекараните няколко месеца тук получава изцеление /1907/.

Родопският курорт се простира върху площ от 73 хектара земя. През 1910г., пещерската Община получава нужните разрешения за построяването на хотел „Родопи“, като санаториум за гръдно болни. Експлоатира го до 913г., когато го подарява на ЛД „Сокол“. По-късно отново преминава във владение на Общината. Поради небрежност е опожарен към 1945г.  (В това време“Цигов чарк“ и околностите му са общински ливади и гори на Батак и Ракитово, a язовир „Батак“ не съществуват).

 

Първите пещерци- летовници са Петър Д. Гьошев, Никола Веселов, Петър Грънчаров, Янаки Мишеморов, Христо К. Пунев, Стоян Ив. Чешмеджиев, братя Георги и Зафир Кукушеви, Европиди Коматов, Иван Кьосеиванов, Коста Бараков и др.

Пътуването до планинската местносте ставало с коне и мулета по ловджийски пътеки. Започва засрояването с помещения, селета и бараки от ритловици, опушени с дъски или платнища и черги, покрити с борови клони и папрат, по-късно с брезенти и талпи.

Летовището носи името на скромен параклис „Св. Св. Константин и Елена“, израден на мястото на манастир, разрушен при турско нашествие в Родопите, възстановен и повторно разрушен по време на помохамеданването на българите в този край. Основите на манастира са били до пътна станция оважен път Тракия-Батак- Доспат- Неврокоп- Солун.

С решение на Президента на Р.България, Свети Константин е обявено за  село през 2019 година. До тогава е било летовище „Свети Константин“. С решение на Министерския съвет се създава ново населено място – село, на територията на община Пещера, област Пазарджик. То е в границите на съществуващото селищно образувание с местно значение – летовище „Свети Константин“. Това го прави село номер 5 000 в страната.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!