13 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ретро вагони ще пътуват по теснолинейката от Септември до Цветино

tesnolineyka paren lokomotiv

Септември. Два регтро вагона стават част от атракционните пътувания през уикенда с теснолинейката от жп гара Септември до Велинград и Цветино, съобщиха от Българските държави железници във вторник, цитирани от mediapool.bg.

Специалният влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли. Първото потегляне ще е тази събота – 6 юли, когато е празникът на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на културата.

Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като ще се движи в състав от два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон, бюфет-вагон и вагон-фургон, теглени от дизелов локомотив. Вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката.

Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., другият е от 1941 г., стандартният седящ вагон е от първата половина на 1970-те години и бюфет-вагонът е отпреди 3 години, като пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как е пътувано с влак от създаването на линията до наши дни.

Ретро вагоните се очаква да привлекат още любители на жп пътешествия

Ретро вагоните се очаква да привлекат още любители на жп пътешествия, сн. БДЖ

Туристическият влак ще заминава от гара Септември в 09:30 ч., ще пристига във Велинград в 11:20 ч. и ще продължи до една от най-колоритните по маршрута гара Цветино, където ще бъде в 12:00 ч.

В обратното направление композицията ще тръгва от Цветино в 12:25 ч. и ще пристига във Велинград в 13:00 ч. След престой за кратка разходка в курортния град, влакът ще потегли от Велинград в 14:25 ч., като при пътуването на връщане е предвидено спиране в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката. Композицията ще пристига в гара Септември в 16:20 ч. По време на движението на влака с ретро вагони, през почивните дни няма да пътува крайградският пътнически влак в 10:50 ч. от Септември за Аврамово и в 14:05 ч. от Аврамово за Септември.

Музеят на теснолинейката е една от атракциите в Цветино

Музеят на теснолинейката е една от атракциите в Цветино, сн. БДЖ

Цените на билетите за пътувания в двете посоки с включено запазено място за различните маршрути са както следва:

45,00 лв. за възрастен по пълния маршрут Септември – Велинград – Цветино – Велинград – Цепина – Септември;
23,50 лв. за деца до 10-годишна възраст по пълния маршрут Септември – Велинград – Цветино – Велинград – Цепина – Септември;
40,00 лв. за възрастен по маршрут Септември – Велинград – Цепина – Септември;
21,00 лв. за деца до 10-годишна възраст по маршрут Септември – Велинград – Цепина – Септември;
15,00 лв. за възрастен по краткия маршрут – Велинград – Цветино – Велинград;
8,50 за деца до 10-годишна възраст по краткия маршрут – Велинград – Цветино – Велинград.

Билети могат да бъдат закупени онлайн и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

 

 

 

 

Източник : https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!