08 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

27 юни – Международен ден за борба с диабета

diabet

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване.

Младият лекар Фредерик Бантинг, след като прочел статия за панкреаса в медицинско списание, получил вдъхновение и идея. Въпреки че знаел малко за диабета и дори го изписвал грешно в бележките си, той се посветил на изследването на този проблем. По това време ролята на инсулина била известна, но учените не знаели как да го изолират от храносмилателните секрети.

Бантинг вярвал, че ако затвори главния канал и спре изтичането на храносмилателни сокове към червата, панкреасът ще спре да ги произвежда. Той убедил един професор да му предостави малко лабораторно пространство, помощник и няколко кучета за експерименти. Благодарение на тези усилия, през 1923 г. Фредерик Бантинг е удостоен с Нобелова награда за откриването на инсулина. Той разделя паричната награда със своя колега д-р Чарлз Бест, с когото работили заедно по изследванията.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!