21 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Избират един, от възможните 9 кандидати за патриарх

aleksandur nevski -sofia

Точно в 9.00 ч. започна заседанието на Светия синод на Българската православна църква, на което се решава сред кои трима митрополити на 30 юни ще бъде избран новият патриарх.

Според устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне от 5 години и да се отличават с правилно православно мислене и примерен живот. На тези критерии отговарят 9 от общо 14 митрополити. Това са митрополитът на САЩ, Канада и Австрия – Йосиф, Великотърновският – Григорий, Плевенският – Игнатий, Ловчанският митрополит Гавраил, Пловдивският – Николай, Варненският – Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският Григорий и Видинският – Данаил.

Още през март митрополит Николай изненадващо се отказа да участва в избора.

Тази сутрин и най-възрастният сред митрополитите – Йосиф, също съобщи, че ще поиска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати, за да не се наложи скоро отново да се провеждат избори за патриарх. Дали искането на двамата митрополити ще бъде прието от Синода, не е ясно.

Изборът им се осъществява с широк консенсус или квалифицирано мнозинство от общия брой на митрополитите, които са 14.

След като бъдат определени имената на тези трима, измежду които следващата седмица ще бъде избран новият български патриарх, Светият синод ще направи официално изявление.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!